Likvidácia zelene - revitalizácia parkov?

06.09.2012 15:33

Likvidácia zelene - revitalizácia parkov?

(List pánovi primátorovi)
 
 riso@richardrasi.sk; primator@kosice.sk;sekretariatprimatora@kosice.sk
 

 

Vážený p. primátor,

 

všímam si, čo sa deje v parkoch v našom meste. V článku https://kosice.korzar.sme.sk/c/6493000/kosicke-parky-prerobia-za-10-milionov-eur.html som si pozrela vizualizácie parkov v budúcnosti a som prekvapená z toho, ako veľa asfaltových, betónových a vydláždených plôch tam pribudne na úkor zelených trávnatých plôch. Vieme, že v metropolách západnejšie situovaných miest je bežnou vecou, že si ľudia len tak vyjdú do parkov, posadajú na trávu, piknikujú, hrajú frisbee či volejbal, behávajú.... a to všetko sa odohráva v skutočne zelenom prostredí. Namiesto betónových „námestí“ sa tam vyskytujú buď prirodzené (hlinou zasypané), alebo umelo vydláždené chodníčky na prechod krížom cez parky, avšak drvivú väčšinu plochy pokrýva tráva a množstvo stromov. Prečo si z tohto neberieme príklad aj v našom meste?
 
Vo Vašej predvolebnej kampani žiadnemu Košičanovi neunikol slogan „zdravé Košice“, tak Vás chcem požiadať o vysvetlenie, ako táto likvidácia trávnatých plôch a obmedzovanie životného priestoru pre stromy je zdravé.
 
Nemusíme byť nijak odborne vzdelaní, aby bolo zrejmé, že veľa trávnatých plôch, stromov a vodných plôch výrazne znižujú teploty v horúcich letných dňoch. Toto leto sme sa mnohí zapotili v horúčavách, budeme sa potiť budúce roky ešte viac v dôsledku týchto nerozumných zásahov do našich parkov?
 
A neobídem ani otázku verejných financií: nie je to tak dávno, čo sa rekonštruoval chodníček v parku na Moyzesovej. Vynaložené peniaze sa teraz „vyhadzujú do smetia“ tým, že renovovaný chodníček sa v rámci EHMK 2013 likviduje, aby sa za ďalšie peniaze vybudoval nový? Okrem predchádzajúcej otázky Vás preto žiadam i o adekvátne vysvetlenie tohto nakladania s peniazmi mesta.
 
Za Vaše odpovede vopred ďakujem.
 
Na vedomie:
sekretariát primátora

S pozdravom

Bc. Zuzana Labašová

 

Košice 06.09.201

 

 

SME AJ NA FACEBOOKU - PRIDAJTE SA KU NÁM - TU !